Als kind wilde je er vaak niks van weten, maar met een beetje kook skills verwerk je je onbespoten spruitjes tot een veelvoud aan verschillende heerlijke maaltijden.
Het toevoegen van spek, gehaktballetje, champignon, vega reepjes, kazen en verschillende soorten zetmeel van aardappel tot spaghetti. Jus, kaassaus, tomatensaus you name it.
En dat kan zover gaan als; hartige spruitjesquiche tot aan gefrituurd in een deegjasje met nootmuskaat en een dip hummus.
En dan merk je met een kilo aan dat groene goud, dat als je alleen of met zn 2en bent, je er toch wat van over houdt.
Hier wil je graag rekening mee houden als ze nog in de koelkast liggen en vers zijn.
Daarnaast zijn spruitjes mogelijk niet echt een groente die je dag in dag uit wil eten.
De vriezer is je grote vriend in deze!
Om je keukenavontuur simpeler en minder tijdrovend te maken zou ik de spruitjes meteen verwerken:
1. Simpel: Maak alle spruitjes schoon, kook ze bijna gaar in gezouten water en na terugkoelen vries je in wat je over hebt. Plan een ander recept voor bijvoorbeeld de week erop.
2. Meal prepping: Maak een veelvoud aan dezelfde maaltijden en vries er van de 4 ongeveer 3 in (bijv aardappel, spruit, jus, (vega)spek/balletje.
3. Varieer en maak 2 soorten maaltijden met spruitjes. Spruitjes stamppot, tomatensoep met halve spruitjes, (vega)spekkie/balletje etc.
Je kan gekookte spruitjes trouwens zeker 3 dagen bewaren in de koelkast.
Mijn lievelingsgerecht met spruitjes is deze:
Gebakken aardappel met ovengegaarde spruitjes in balsamico met druiven en walnoot, tijm, rozemarijn en knoflook.
= Reduceer (inkoken) 0,2 l balsamico met een gecrushte teen knoflook.
= Snij zowel 500 gram spruitjes als een tros pitloze druiven door de helft.
= Schil je aardappel en zet deze op met water en zout. Kook voor 5 min en giet af en damp uit. Bak deze op als de spruitjes voor de laatste 8 minuten in de oven gaan.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vul de ovenschaal met de halve spruitjes, druif, tijm en rozemarijn en mix met wat olijfolie. Strooi peper en zout.
Gaar deze mix voor 15 min. Haal het uit de oven en verdeel de ene helft van de balsamico over de mix. Doe terug in de oven en carameliseer voor 8 min.
Strooi daarna nog 2 handjes gecrushte walnoten en bedruip de mix met de andere helft van de balsamico.
Je spruitjes bestel je natuurlijk bij het VoedselCollectief NH, klik hier!
コメント